12/25/2013

Ohje kotitekoiseen kasvis-sushiin

sushiii 204

jee

sushiii 177
Sushia tehdessä kaikki lähtee riisin koostumuksesta ja mausta. Uskokaa tai älkää, sitä oikeanlaista tehdessä voi epäonnistumisia käydä useammin kuin kerran, mutta harjoitus tekee mestarin!:) Itse en ole vielä kokeillut sushiriisiä, mutta uskon että se on parempi vaihtoehto sushia tehdessä. Kun käyttää tavallista riisiä kannattaa keittää riisiä hieman ylikypsäksi, jotta siitä tulee hieman puuromaista - täten riisi pysyy paremmin koossa käärittäessä sushia rullaksi. Kannattaa myös varoa ettei riisistä tule liian vellimäistä tai liian irtonaista, jolloin sushia leikatessa rulla saattaa hajota käteen tai riisit pursua päistä yli. Riisin maku on todella tärkeä, itse oon käyttänyt mausteina punaviinietikkaa, soijaa, sokeria ja suolaa.

Riisin keittäminen:
1. Laita kattilaan 6dl vettä ja 1dl riisiä.
2. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 minuuttia ilman kantta välillä sekottaen siihen asti, kunnes vesi on imeytynyt kokonaan riisiin.
3. Siirrä jäähtymään ja mausta

Riisin maustaminen:
-punaviinietikka (½-1 tl)
-soijakastike (1-2 rkl)
-sokeri (½-1 tl)
-suola (½-1 tl)

Kun riisi on valmis ja maustettu lähdetään tekemään sushirullaa
sushiii 095
Olen itse suosinut kasvis-sushin täytteinä avokadoa, porkkanaa ja kurkkua. Kuvassa olevien täytteiden määrästä riittää hyvin ja jää vähän ylikin.
sushiii 141
1. Aseta merileväarkki sushimatolle kiiltävä puoli alaspäin
sushiii 211
2. Wasabitahna (ei pakollinen)
 Jos haluat käyttää tulista wasabitahnaa levitä sitä merileväarkin keskikohtaan pikkuisen.
sushiii 244
3. Täytteet
Leikkaa porkkana ja kurkku ohuiksi viipaleiksi ja aseta ne merileväarkin viivan suuntaisesti päästä päähän wasabitahnan päälle. Päälle voit laittaa neljä pientä avokado siivua.
sushiii 271
4. Täytä merileväarkki riisillä
Ennen kuin alat asettelemaan riisiä merileväarkin päälle kasta käsiäsi veteen, jottei riisi jää käsiisi kiinni. Levitä riisi tasaisesti noin sentin korkuiseksi kerrokseksi ja jätä arkin molempiin päihin parin sentin välit, jotta sushi on helpompi kääriä ja pysyy koossa.
sushiii 277
5. Ennen sushirullan käärimistä kostuta kuivatun merileväarkin tyhjäksi jääneet päät vedellä.
sushiii 299
6. Sushin kääriminen rullaksi
Sushin käärimisen rullaksi voi tehdä sushimaton kanssa tai ilman. Itse pidän jostain syystä enemmän käsillä käärimisestä. Muista olla kääriessäsi tarkka ja jämpti, jottei rullasta tule liian väljä. Kun olet käärinyt sushin rullaksi varmista liitoksien pysyvyys kastamalla niitä vielä vähän vedellä. Käärimisen jälkeen anna sushin odottaa muutama minuutti ja leikkaa sitten rulla pieniksi paloiksi terävällä veitsellä tukemalla sivuista, jottei täyte pursua ulos. Sushirullasta saa leikattua noin 10 sushipalaa. Alla olevassa kuvassa susheja on vain kahdeksan aseteleman vuoksi hah :D
sushiii 319
7. Kaada soija kulhoon ja sitten vaan nauttimaan!
sushiii 138
sushiii 343
Huomioikaa, että sushinteko tapoja on erilaisia ja tämä on vain mun tapani tehdä sushia :) Sushin teko vaatii myös kärsivällisyyttä ja joskus myös pari epäonnistumista. Otan myös vastaan hyviä vinkkejä kokeneemmilta sushikonkareilta!

-Linda

4 kommenttia:

 1. Ihanasti tehty ohje! Itsekin teen sushia juuri samoilla täytteillä :) Oon huomannut puuroriisin toivimmaks (ja halvemmaksi) kuin itse sushi riisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihanaa että joku tykkäsi!:) Noi on mun mielestä parhaat täytteet ja vaikka sushista pidänkin niin esim kraavilohi ei vaan mene alas niiden kanssa!:D Mä en itseasiassa ole edes vilkaissut paljonko nuo sushiriisit maksavat haha.

   Poista
 2. Mun mielestä sushiriisi toimii kaikkein parhaiten. Ja riisiviinietikka(?) paremmin kuin punaviinietikka. :) Sillähän ei ole mitään väliä missä kohtaa rullaa täytteet ovat, mutta jos ne haluaa keskelle, laita riisipatja koko leväarkille, paina sormella syvennys keskelle ja aseta täytteet siihen. :) Mmm, pakko poiketa Watamin kautta kotimatkalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin viikonloppuna kaverilla sushiriisillä ja oli kyllä hyvää ja riisin koostumus paljon parempi!:)

   Poista