11/14/2015

Ensimmäinen kritiikki

PA280861m
Tässä pari kuvaa meidän valokuvauslinjan ensimmäisen kritiikin näyttelystä, jossa aiheena oli ihminen tilassa. Toisena keskeisenä aiheena meillä oli myös omakuva. Opiskelen siis Lahden kansanopistossa valokuvausta ja meidän jokainen kurssi huipentuu kritiikkiin, jota varten saamme tehtävänannon ja deadlinen. Kritiikki on normaalia hienompi tilaisuus, jossa opponoimme toistemme työt ja keskustelemme yhteisesti jokaisen kuvista antaen palautetta toisillemme. Kritiikkiin pyritään saamaan myös ennestään tuntemattomia alan ammattilaisia tai alaa opiskelevia henkilöitä. Kritiikkipäivät on puuduttavia, sillä ne kestävät aamu yhdeksästä ilta neljään, mutta palautteen kuuleminen omasta työskentelystään ja kurssilla oppimistaan asioista on todellakin sen arvoista.


Ihminen tilassa
PA280876mp
Ihminen tilassa kritiikkityöni oli erittäin alkoholipainotteinen, mutta aidoista hetkistä spontaanisti koottu kuvakokonaisuus eräältä kauniilta illalta, kun kokoonnuimme koulukaverillemme etkoilemaan ja tutkimaan uutta, meille vierasta kaupunkia katolta, Lahden yllä. Ihminen tilassa käsitteen voi käsittää monella eri tapaa mm. kuvissa esiintyvän alkoholin, toveruuden ja huolettoman hengailun kautta. Vaikka yksi kuvista onkin otettu sisällä, halusin sen kuitenkin sarjaan mukaan luomaan tunnelmaa. Kuva yhdistyy mielestäni sarjaan keskimmäisen kuvan ja oikealla ylhäällä olevan kasvokuvan lämpimän värimaailman kautta.
PA280881

Omakuva
Omakuva tehtävä oli mielenkiintoinen, sillä itse pyörittelin paljon mielessäni millainen omakuvan tulisi olla. Pitääkö kuva ottaa itse vai voiko joku muu ottaa sen? Pitääkö siinä näkyä kokonaan vai voiko siinä esiintyä jokin oman kehon osa, tai vain itselle tärkeää asiaa symboloiva esine? 

Vasen kuva piti ottaa ensimmäisen koulupäivän aikana ja päädyin ottamaan kuvan asuntolan huoneessani kauko-ohjaimella. Oli lämmin kesäilta ja ihanan huoleton ja helpottunut fiilis, sillä ensimmäinen pitkään jännittänyt koulupäivä oli takana ja oli päässyt tutustumaan omiin luokkalaisiin. Oikeanpuoleinen kuva on otettu uuvuttavan kritiikkipäivän jälkeen Tampereella pyöräillessäni ystävälleni puolen yön aikaan. Omakuvalla pyrin välittämään fiilistä kaipuusta kotikaupunkiani kohtaan. Hauska huomata kuinka molemmissa omakuvissa tulee esille suorat linjat verrattaessa ikkunan reunoja ja sillan aidan ruudukkoja. Toisen omakuvan kohdalla huomaa selkeytyneen käsityksen omakuvan määrityksestä, sillä uskallauduin käyttämään kuvaa, jossa näkyy vain kehonosa. Kuvat ovat myös kuin yö ja päivä.
-Linda

2 kommenttia: